Tag Archive: plaza

  1. Piazzale Loreto
    Milan | Italy

    Leave a Comment

    The new Loreto is based on 5 strategic and planning actions aimed at deeply reorganising the Piazzale and making it a meeting area for the district, a commercial and pedestrian area and a green junction of the city’s ecological infrastructure.
    1. Vehicle traffic, from central to peripheral. Limit vehicular traffic to the perimeter of the square
    2. From Piazzale to Piazza. An open square at mezzanine level (-3.5m)
    3. Retail: commercial mix and vitality of the square. Program the perimeter of the mezzanine with commercial functions
    4. A Green Ring. An area in continuity with the urban ecological infrastructure affecting the area
    5. The square: sports, game and events. A square for the neighbourhoods, multifunctional and programmable

    The new Loreto will become a hinge, a spatial and programmatic overlap of different identities: a common square shared by the varied population of that portion of Milan, a space of encounter and diversity.

     

     

    Piazzale Loreto will become a “piazza”, a platform for citizens, experienced through a wide range of spontaneous and organised activities

    The new Piazza is created by eliminating part of the current slab, at street level, thus transforming the current mezzanine into an open space at -3.5 meters, defined on the perimeter by a new commercial program.

     

     

     

     

  2. Gridgrounds
    Amsterdam | Netherlands

    Leave a Comment

                      

    Het Breed is a modernist neighbourhood defined by rational residential blocks, 5 stories with ‘streets in the sky’ in Amsterdam North designed by the architect Frans Van Gool in 1963.
    Our proposal ‘Gridgrounds’ creates an elongated public square of 88m x 17m, stretched across the central space so all paths converge here defining a new center for the neighbourhood. The asphalt square is based upon the original neighbourhood grid and the grid is made visual and tangible through the white marking lines running through the space. At the points of the grid we placed different play elements in-spired by the modernist playgrounds of Aldo van Eyck in Amsterdam. To create coherence all objects are painted Breedveld orange and blue, two colours that have been used in a recent renovation of the adjacent buildings. Through the cohesion of the colour, each object achieves a new identity, independent works that collectively form an open-air museum of play elements.

    The austerity and monotony of the context is broken by the new playscape while employing the same ele-ments and the layout of the Van Gool plan.
    The square is framed by the grid of plane trees and grass and planting along the sides, the rectilinear form is punctured at three points by two green circles (active play space developed with local schools and pas-sive green space that acts as a sustainable drainage point) and a rectangular multifunctional sports court.
    Given the very limited budget we chose to focus on primarily creating a good functioning public space, a meeting point for all residents at the centre of the neighbourhood. The careful placement of the elements creates different gathering points for groups big or small. Our material palette takes inspiration from road infrastructure, considerably cheaper than usual open space design materials, asphalt surfaces, white road marking lines and “traffic orange” (Ral 2009) and “traffic blue” (Ral 5017) colours. Colourful landmarks make the space identifiable from a distance, an important factor in children’s spatial awareness.
    The low cost materials don’t compromise the quality of the space and the range of possible activities, but rather –here in Breedveld- create a solid and durable playscape that can be use in many unpredictable ways by the many visitors, with a relatively limited economical investment.

     

     

  3. Into the Wild
    The Hague | Netherlands

    Leave a Comment

    02.JGF_cover

    Play is about finding ones place in the world and making sense of that world. We have created a plan that seeks to juxtapose two different worlds. The man made and the natural. The plan has an urban exterior and a wild natural interior, each space contains a different type of play.

    The formal exterior is a place for sports and structured ordered games, while inside the wild interior children are encouraged and free to construct and destruct their own play spaces using natural materials. A boundary “ribbon” between the two worlds wraps and protects the interior, while adapting towards the exterior to allow games and integrate traditional playground elements. This “ribbon” is the threshold, a place where children learn to move between the natural world and the man made world. The relationship between the man made and natural worlds is the essence of sustainability, forming an understanding of this dialogue through participatory play and creative interaction is an essential childhood experience currently missing in many urban areas.

    00.JGF

    01.JGF

    03.DM

    04.DM

    05.DM

    06.DM

    07.JGF

    08.JGF

    09.JGF

    10.JGF

    11.JGF

    12.FG

    13.FG

    14.DM

    15.FG

     

     

    concept

    The Ribbon separates the artificial and paved exterior from the internal natural part. Its shape creates a variety of pockets spaces that can interact with the urban context; it’s 3-dimensional character give to the ribbon extra playful quality, in-fact it can be climbed, crossed with a tunnel or slide, it serves as a sitting element and as a skating grind, and much more.

     

    layers

    In exterior area, lines create the matrix for a playful and active appropriation of the space. Some sport fields are defined, but the lines also create an abstract pattern that can be interpreted and can serve to set new rules and boundaries for new games.

     

    18.OF_DM